FAQ

Nu har du chans att ställa frågor direkt till Sokokeuppfödare!
Här lägger vi frågor om Sokoke som vi ofta får. Har du en fråga som inte står med så kan du ställa den här! Skriv in din fråga i fältet längst ner på sidan så svarar vi så fort vi kan.

 


 

 • Trivs Sokokekatter ihop med andra kattraser eller hundar?
  – Sokoker går jättebra ihop med både katter, hundar och barn. De trivs med sällskap men föredrar aktiva katter, gärna en annan Sokoke men det är inget krav. (Kadzonzo)

 

 • Har uppfödare avlat in en annan ras för att få fram färgvarianten ”snö” hos Sokoke?
  – Nej, snöfärgen hör till Sokokerasen. Färgen har länge varit känd men den är väldigt sällsynt. Eftersom rasen i sig är så liten så har det inte funnits tillräckligt många katter för att få färgen ”snö” godkänd i kattförbunden. (Kadzonzo)

 

6 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Mariana Keskinen2016-05-02 kl. 18:06
  • Svara

  Hej!

  Jag sitter och jobbar med en uppgift i PawPeds kurs 1, och en del i den är att ställa en fråga till svenska uppfödare av den ovanliga rasen Sokoke.

  Frågan är vad ni anser vara det viktigaste att arbeta med när det kommer till hälsan hos rasen Sokoke, och varför det är det mest allvarliga problemet?

  Ska bli spännande att läsa era svar, och tack på förhand!

  Vill passa på att berömma er lättnavigerade och snygga hemsida;-)

  1. Sokoken är en liten ras med begränsad avelsbas. Vi har inte funnit några problem med sjukdomar, men för att på sikt hålla rasen sund och frisk skulle nya gener vara mycket värdefullt. Detta är tyvärr svårt när man dels måste hitta katter, importera dem och hålla dem i karantän. Sverige har faktiskt den största sokokepopulationen i världen nu om man inte räknar med ursprunget i Kenya. Ditt beröm för hemsidan tas tacksamt emot. Den som ska äras för detta är Sissel Blom /Kadzonzo.

   /Kung Rane

  2. Hej.
   Sokoken har väldigt lite sjukdomar. Det är en naturlig kattras som är relativt ny i uppfödarsammanhang (om man nu jämför med andra raser).
   Eftersom de har levt sitt liv i Kenya så har ”det naturliga urvalet” gett katter som inte har genetiska sjukdomar. Det finns alltid en risk för sjukdomar i framtiden pga. inavel. Vi som föder upp i Sverige tar alltid med det i beräkningen och gör vårt bästa för att hålla en så låg inavelsgrad som möjligt. Som Tage skrev så är Sverige störst idag när det gäller uppfödning av Sokoke. Vi har också importerat flera katter (från Norge, Ukraina, Estland och England) för att just minska inavelsgraden. Vi har idag inga exempel på Sokoker som bär på sjukdomar, hjärtfel eller liknande som på något sätt skulle vara rasspecifikt. De är överlag väldigt hälsosamma katter!

   Sissel Blom / Kadzonzo*

    • Mariana Keskinen2016-05-03 kl. 18:59
    • Svara

    Hej Sissel och Tage

    Stort tack för era svar!

    Sokoken är verkligen unik på flera sätt – att den är en naturligt utvecklad ras, så otroligt vacker och perfekt för att klara ett djungelliv, att den är så trevlig i temperamentet och tam… Och det jobb ni gör för att Sokoken inte ska försvinna är fantastiskt 🙂 Att rasen också är så frisk är väldigt trevligt att höra.

    Jag hoppas jag stöter på en Sokoke (inklusive människa) på någon utställning framöver!

    Vänliga hälsningar Mariana

  • Michelle Löfkvist2016-11-16 kl. 10:09
  • Svara

  Hej!

  Jag har lite frågor om avel. Har en sokokekille (Halasi´s Chike Oching, även kallad Tosse) som nu är könsmogen.

  Hur går man till väga om man vill avla på honom?
  Hur får man kontakt med andra sokokeägare i närheten?
  Skriver man kontrakt med de andra ägarna, och vad ska det i så fall stå i det?
  Är det honan eller hanen som åker till den andra?

  Tacksam för svar!

  /Michelle

  1. Hej Michelle

   Det var stora och komplicerade frågor. Jag bor ju i närheten så jag skickar ett mail till dig så kan vi ta det per telefon.

   MVH

   Tage Ericsson/Kung Rane

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.