Tillbaka till Rasstandard

Bilder – Rasstandard

Det finns många bilder av Sokoker på internet, men en bild framhäver inte alltid det som är rastypiskt. Ser man Sokoker ”på riktigt” uppfattas de annorlunda, speciell deras päls, hållning och deras rörelsemönster.
Vi har plockat ut några bilder på Sokoker som vi tycker bäst illustrerar det som är rasspecifikt för Sokoker.
Det är viktigt att du läser texten under varje bild för att veta vad du ska titta efter i bilden.
 
Klicka gärna på bilden för att se den i större format.

sokoke_legs_head_tail_3
BEN: Benen är långa, slanka och muskulösa. Bakbenen är längre än de främre benen. Placeringen av bakbenen är mycket karakteristiskt för denna ras.

 

paws
TASSAR: Tassarna är ovala och trampdynor är svarta eller bruna.

 

SVANS: Svansen är medellång, mycket tunn, fast och formad som en piska. Det är bredare vid basen än vid svanstippen.

 

HUVUD: Huvudet på en Sokoke förekommer litet i förhållande till kroppen. (1 år gammal hanne)

 

KROPP: Bakbenen är längre än frambenen. Huvudet är mindre i jämförelse med kroppens storlek. Svansen är formad som en piska. Pälsen är agouti (mönstrade) i grundfärg och mönster vilket gör att mönstret blir diffust.

 

SNÖSOKOKE: En mer sällsynt raskatt kan man inte få!!! 4 Snösokoker föddes i Sverige 2011 och ytterligare 2 under 2014. Tidigare hade det bara funnits 8 registrerade Snösokoker hos uppfödare i världen (vad vi vet). Det har alltså bara funnits 14 Snösokoker i hela världen! Idag har Svenska uppfödare som mål att få denna fantastiska färg godkänd av kattförbundet FIFe.

 

SNÖSOKOKE: Snösokoker har en recessiv ”Seal Lynx point”-gen, samma som Siameser har. Färgen är temperaturkänslig vilket innebär att de är ljusa i varma kroppsdelar, och mörka i kallare delar av kroppen ex. svans, nos och öron. Kattungarna föds alltid vita men de är inte albino. Den mörkare färgen dyker upp så småningom och tabbymönstret framträder. Mönstret blir ljusbrunt till grått på en gräddvit grundfärg.

 

PÄLS: Pälsen har liten eller ingen underull vilket gör att Sokoker fäller väldigt lite hår. Deras päls är tät och ligger tätt nära kroppen.

 

PÄLS: Pälsen är mycket kort och ligger tätt nära kroppen, den är blank men inte silkig. Pälsen har agoutihår i grundfärgen, liksom i mönstret, vilket ger ett speciellt utseende som är unikt för Sokokerasen.

 

PÄLS: Mönstret på pälsen är tabby som är den vanligaste mönstret hos katter. Agouti-håren i både grundfärg och mönster ger ett diffus mönster, specifikt för Sokokerasen.

 

PÄLS: Sokoker kommer i någon nyans av svart tabby. Det kan vara allt från ljust, varmt, mörkbrun till nästan svart. Färgvariationerna har ofta en gråaktig ton. Det finns också den sällsynta snö-färgen som ännu inte har godkänts av kattförbunden. Specifikt för alla färger är agouti hår i både grundfärg och mönster och att de har liten eller ingen underull som är specifikt för Sokoke rasen.

 

MORRHÅR: Deras morrhår böjer sig framåt.

 

SOKOKE: Illustration av rasens form och hållning i jämförelse med huskatter (röd kontur).

 

SNÖSOKOKE: Sokokers ögonfärg varierar från gult till smaragdgrönt beroende på ljuset. Snösokoker har däremot urtvättade ljusblå eller blekt blågråa ögon.

 

NOS: Nosen är av medellängd och är rak. Den har en kort mjukt böjd bro till den främre breda med en relativt abrupta änden av nosen.

 

NOS: Nosen är tegelstensröd med en markerad kontur i samma färg som pälsens mönster.

 

ÖGON: Ögonen är stora och mandelformade. De ligger brett isär och lutar något mot näsan. De är uttrycksfulla och går från bärnstensfärgat till smaragdgrönt. Ögonen ändrar färg beroende på ljuset i omgivningen. Ögonen har en markerad kontur i samma färg som mönstret.

 

ÖRON: Öronen är medelstora, breda vid basen och spetsen är något rundad. Tofsar på öronen är önskvärt. Öronen är medelhögt placerade och det är önskvärt med en öronbredd emellan öronen.

 

ÖRON: Sokokerna tenderar att lägga öronen bakåt och åt sidan. Detta är inte ett tecken på aggressivitet eller rädsla, de är bara uppmärksamma på omgivningen.

 

HUVUD: Huvudet har en modifierad kilform. Den övre delen av huvudet är nästan platt. Kindbenen är höga och väl definierade. Morrhårskuddarna är väl definierade utan pinch. Hakan är stark, bred och i linje med näsan.

 

SNÖSOKOKE: Du kan ta med Snösokoker till kattutställningar, men du kan inte få höga poäng. Orsaken är att färgvarianten ”snö” inte är godkänd av något kattförbund. Färgen är ändå en känd färg för rasen. Tyvärr har vi aldrig haft tillräckligt många samtidigt för att få den godkänd.