Sokokens Historik

Sokokekatter vilar i Kenya.

Sokokekatter vilar i Kenya.

Sokoke är en naturlig kattras som endast kan hittats på Kenyas ostkust mellan Kilifi och Malindi. De första Sokokekatterna hittades i området runt Watamu, en liten fiskeby vid Arabuko-Sokokeskogen som också gett rasen dess namn.

Sokoke är en korthårig katt med en väldigt speciell päls. De är väl kamouflerade i sin naturiga miljö, rör sig snabbt och smidigt och de älskar att klättra. Deras kroppar är smidiga, muskulösa och atletiska. De har ett unikt självförtroende och hög intelligens. De är uppmärksamma och lär sig snabbt.

Sokokekatten är unik för området runt Sokoke-Arabukoskogen och har inte hittats någon annan stans. Det gör Sokoke till en av de mest sällsynta kattraser i världen.

 

 

Sokokekatternas ursprungliga miljö

Sokoke-Arabukoskogen är endast 400 km2 stort den är delvis ett naturreservat. Skogen är ständigt under hot eftersom många vill utnyttja dess resurser många gånger illegalt. Idag är skogen det enda skydd för ett flertal utrotningshotade arter från fåglar till fjärilar och däggdjur. En otroligt viktig skog med fantastiska djur som vi måste värna om och skydda mot utrotning. Sokokekatten är en av dem!

Sokokekatter i Sokoke-Arabukoskogen

Sokokekatter i Sokoke-Arabukoskogen

 

 

Sokokens ursprung

Flicka från Giriamastammen i Kenya

Giriamaflicka, Kenya

Sokoke är en naturlig kattras från Kenya. Katterna har genom det naturliga urvalet utvecklats utan mänsklig inverkan. Fram tills 1978 var Sokokekatten okänd för världen. Endast en Afrikansk stam, Giriamastammen, kände väl till rasen.
Giriamastammen har levt i skogen i hundratals år. Alla de byäldste kan beskriva Sokokekatten perfekt och särskilja den från vilda katter och vanliga gatukatter. Man kan därmed anta att katterna hade ett nära relation till människor i området.
Giriamastammen kallade Sokokekatterna ”Kadzonzo” vilket betyder ”kom du vackra”. Ordet ”kadzo” betyder ”vacker” och ”nzo” betyder ”kom”.

Historiskt så finns det få referenser till Sokokekatterna vilket gör det omöjligt att säga vart de ursprungligen kom ifrån. Men, det är ingen vildkatt, vildkatter kan man inte få helt tama däremot kan du tämja förvildade tamkatter. Sokoke har därmed tamkatt i sig. Sokoker har levt nära människor och är långt ifrån aggressiva, de flyr hellre än slåss.

 

 

Sokokekatten upptäcks

Jeni Slater, Watamu, Kenya

Jeni Slater, Watamu, Kenya

Jeni Slater, Watamu, Kenya Berättelsen om Sokokekatten började 1978 då Jeni Slater hittade en kull på hennes kokosnötsplantage nära Watamu, en liten fiskeby vid Kenyas kust. Hon såg att kattungarna var speciella och tog med sig ett par hem. När de växte upp stod det klart för henne att hon hade hittat något sällsynt. Deras mönster finns innte normalt sett i Östra Afrika och deras kroppstyp kan beskrivas som oriental (lång och smal) medan huskatter / gatukatter i Kenya är kraftigare och har en tjockare päls.

Jeni började mata katter som kom ut ur skogen och började avla katterna.
Eftersom det finns så många utrotningshotade djur i Arabuko-Sokokeskogen så var inte många intresserade av Jenis nya unika upptäckt, hennes vackra katter som levde och trivdes på hennes plantage.
 

Jeni Slaters egna ord

”My gardener came to me one morning in 1978 and reported some strange kittens with a mother born in a hollow under a tree in my garden. I went to investigate, and saw, these huge eyes and big ears, and long tail erect and a smallish head with beautiful body markings. I knew immediately that this was something unusual and I therefore took a pair from the litter. With the help of the house staff I hand reared them. I had much experience in hand rearing orphaned animals during my farming days in Molo Kenya”

 

 Gloria Møldrup

Gloria Møldrup, Dansk uppfödare

Som tur var visade Jenis sina katter till en dansk väninna, Gloria Møldrup som fattade stort intresse för rasen. När Jeni var orolig över dess överlevnad i Kenya så beslutade sig Gloria för att ta med sig ett avelspar till Danmark (1984). De första katterna som lämnade Kenya var Jeni och Mzuri. Dessa katter finns i nästan alla Sokokers stamtavla. Den första kullen kom 1985.

1990 importerade Gloria ytterligare tre katter from Watamu för att stärka avelsbasen för att hålla rasen vital och frisk.

Det var ren tur att Gloria också såg det unika i dessa katter och tog på sig arbetet med att avla på dem. Sokokekatterna hade annars förmodligen glömts bort med tiden och inte varit en raskatt som de är idag. Ett stort tack!!!

Sokokeuppfödare världen över arbetar fortfarande med att stärka avelsbasen och sprida denna underbara ras.

 

 

Tidslinje

1984 – Gloria Møldrup, en väninna till Jeni Slater, tog med sig ett avelspar, Jeni och Mzuri, till Danmark.

1985 – Den första Sokokekullen från Jeni och Mzuri föddes i Danmark.

1990 – Gloria Møldrup importerade 3 ytterligare Sokoker till Danmark, Kazi, Kara-Kara och Kali.
Ett avelsprogram startade tillsammans med några andra Dansa uppfödare som även de hade fattat tycke för Sokokerasen.

1992 – En hanne, Musikia M’kubwa, skickades till Bob Schwartz i Italien.
I november, 19 Sokokekatter som representerade 5 generationer presenterades för FIFe under en kattutställning i Danmark. De blev officiellt godkända som en ny ras av FIFe.

1993 – FIFe godkände Sokoke för utställning och rasen fick sitt nuvarande namn, Sokoke. Fram tills dess hade de blivit kallade ”African Shorthair”/”Afrikanskt korthår”.

2001 – Under många år hade man trott att det var omöjligt att få hem fler katter från Kenya. Under 2001 fick Helle Lauridsen, en av Sokokeuppfödarna i Danmark, information om att det fanns nya Sokoker i Kenya. Det var Will Knocker som upptäckte att hans mor Jeanie Knocker, en granne till Jeni Slater, hade Sokokekatter på sin plantage. En film om katterna från Lamu (en ö utanför kusten) och Sokokekatter planerades. Sokokekatter hade därför samlats med hjälp av Jeanies afrikanska trädgårdsmästare Sammy men filmen blev aldrig av.

2002 – Kasafari (Edith Peulicke och Robert Liljeson) var först med att importera en Sokoke, Rahmah af Kibutata, till Sverige från Danmark.
Kimburu (Anita Engebakken) var först med att importera en Sokoke, Riziki af Kibutata, till Norge från Danmark.

2004 – Kasafari importerade ytterligare två Sokokekatter, Mara och Genet, från Kenya. Hannen Genet kittades i Kenya och hade fått 3 kullar där innan han reste. Honan Mara var född på Jeannie Knockers plantage i Watamu, 2001. Båda hennes föräldrar var hittade i området runt Watamu. Kimburu importerade 3 Sokokekatter, Pwani, Malaika och Bahati från Kenya. Hannen Pwani hittades nära Watamu. Malaika och Bahati (båda honor) var födda på Jeanie Knockers plantage.

2008 – TICA accepterade Sokoke men endast för registrering.

 

 

Gamla & Nya linjen

Jenis Sokoke (hanne)

Jenis Sokoke (hanne)

När du läser om Sokoke kommer du i kontakt med ”Den gamla och Nya linjen.

Den gamla linjen

Den gamla linjen är de första katterna som hittades fram till 1992 när den sista Sokoken skickades till Italien. Totalt finns det 6 Sokokekatter av den gamla linjen, alla skickades still Europa. Sokokekatter i USA från den gamla linjen är kattungar från dessa första katter.

Den nya linjen

Den nya linjen av Sokokekatter är de katter som hittades och avlades fram av Jeanie Knocker. Totalt skickades 5 av dessa till Europa och 7 till USA.

 

 

Den enda skillnaden mellan den gamla och nya linjen är vilken tid de hittades. Det viktigaste är att alla är Sokokekatter som härstammar från samma område och följer samma standard.

Uppfödare världen över har varit i desperat behov av nytt blod för att minska inavel. Under många år såg detta ut som en hopplös situation.
Tack vare katterna från den nya linjen så utökades Sokokens genpol mångfalt och de flesta katter, om inte alla Sokoker, idag är en blandning av den gamla och nya linjen.

 

 

Sokokens släktskap

När man läser om Sokokekatternas ursprung så hittar man många teorier, gissningar och även rena anklagelser om att folk ska ha blandat in andra katter i rasen. Saken är den, ingen vet vart dessa katter kommer ifrån. Att hitta och inse att man har en unik ras för att sedan omedelbart förstöra generna genom att avla in något annat är inte troligt och högst ologiskt!
Vad vet vi?

– Vi vet att Sokokekatten har väldigt lite gemensamt med andra kattraser och är därmed unik.
– Vi vet också Sokokekatternas genetiska ursprung genom ”The Cat Genome Project”.

 

 

The Cat Genome Project

"The Cat Genome Project"

”The Cat Genome Project”


Map 5 groups – Click for a large picture. 2008 gjordes en forskningsstudie om katters genetiska ursprung, ”The Cat Genome Project”, som publicerades. Det baserades på DNA-tester som gjordes på en stor mängd katter och kattraser. Katterna grupperades i 5 grupper av katter som är genetiskt besläktade med varandra.
Studien visade att Sokokekatten är närmast besläktad med den Asiatiska gruppen av katter även om den har sin egen gren, den östafrikanska grenen. Närheten av Sokoke till den Asiatiska populationen är uppenbara och är i överensstämmelse med det strukturella resultat av de tester som gjorts i detta projekt.
Sokoke har även arabisk vildkatt (F.s. tristami) i sig och förknippas med den östafrikanska populationen.

Det är troligt, med tanke på släktskapet med den Asiatiska grenen (precis som Siameser) att många om inte alla Sokokekatter som hämtats från Kenya bär på den recessiva snögenen.
Snösokoker får samma maskning som Siameser och de har samma kroppstyp även om Sokoker har sina gena rastypsika drag som inte hittas hos Siameser.

Färgvarianten snö är känd för rasen men är idag inte godkänd hos något kattförbund. Några uppfödare i Europa strävar idag efter att få snö-färgen godkänd.

 

 

Sokokekattens hälsa

Sokoke är en naturlig kattras som upptäcktes sent (1978). Rasen har utvecklats under en lång tid utan mänsklig påverkan dvs. det naturliga urvalet har gjort att denna ras till en frisk ras utan några kända genetiska sjukdomar.

FORL

– Några rykten har spridits om att Sokoker är benägna att få FORL (Feline Odontoclastic Resorptive Lesions).
FORL är en tandsjukdom hos katter där tandens hårda vävnad successivt bryts ned. Vad som orsakar sjukdomen är fortfarande okänd. Förmodligen påverkar det även vilda katter, men dokumentationen är begränsad.

På 1920-talet beskrev professor Hopewell-Smith FORL-sjukdomen hos katter i USA. Efter det föll sjukdomen i ”glömska” fram till 1955.
I en studie från Nederländerna, hade 62% av katterna som undersöktes för tandproblem hade FORL. I en liknande studie från USA, hade 67% av katterna FORL. År 1998 gjordes en Amerikansk studie som publicerades där katter utan tandproblem studerades (1993-1995). I denna studie fann de att 48% av katterna hade FORL.1

Slutsats

Dessa studier visar tydligt att FORL påverkar alla katter och att Sokokekatter är inte mer drabbade än andra katter. Inga studier visar att denna sjukdom är ärftlig. FORL var också väl känd långt innan någon visste att Sokokekatter existerade.
Dessa rykten om att Sokoker är mer benägna att få FORL har ingen som helst substans!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.